CD's dupliceren (branden) - MultiMediaCompany

+31 (0)227 - 592 861
Ga naar de inhoud
PRODUCTEN
CD dupliceren (branden)

CD dupliceren (branden) /inleiding:

CD branden, officieel CD dupliceren genaamd, is een productie methode waarbij gebruik wordt gemaakt van onbedrukte CD-recordable’s. CD-recordable’s zijn CD’s die met een CD brander voorzien worden van audio, video of data, en die met digitaaldruk, offsetdruk of zeefdruk worden voorzien van een bedrukking. Het grootte voordeel van het gebruik van CD-recordables is dat er in principe geen minimale oplage is, echter zijn er nog wel steeds instelkosten voor het aanmaken van een master CD en voor de bedrukking. CD-recordables worden altijd eerst bedrukt en hierna gedupliceerd.

De CD-recordable wordt op eenzelfde wijze geproduceerd als een geperste CD. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van het glasmaster procedé en een stamper die in een spuitgietmachine wordt geplaatst. In de stamper is echter geen informatie aanwezig maar één minuscule groef, eigenlijk net als bij langspeelplaten. Tijdens het branden van de CD volgt de laserstraal deze groef die wel 5.000 meter lang kan zijn. De informatie wordt bij een CD-recordable niet in het kunststof van de CD geschreven, maar in een zogeheten ‘dye-layer’, een biologische samenstelling die zich tussen de transparante CD en de zilverkleurige reflectielaag bevindt. Doordat de ‘dye-layer’ biologisch is, dient deze geheel van zuurstof afgesloten te worden, om deze reden is ook de zijkant van de CD voorzien van een transparante uv lak. Een CD-recordable is redelijk eenvoudig te herkennen aan de licht groene kleur van de ‘dye-layer’ aan de schrijfzijde van CD.

¤ CD dupliceren (branden) in de prijslijsten betekend dat bij deze productiemethode ook al het drukwerk en alle digiverpakkingen digitaaldruk gedrukt zijn!
CD-recordable combinaties met offsetdruk gedrukt drukwerk en digiverpakking is op aanvraag mogelijk.CD dupliceren (branden) /snelmenu:

CD dupliceren (branden) /master- en dupliceer proces:

Voor het dupliceren van CD-recordable’s is geen speciaal procedé van glasmasteren nodig zoals voor CD persen wel van toepassing is. Van de door u aangeleverde audiotracks of digitale bestanden maken wij een master CD aan die wij als bronbestand gaan toepassen voor het dupliceer proces. Het dupliceren geschiedt in copytowers met een interne harddisk en 8 CD /DVD branders. In elke copytower zit een eigen processor die het dupliceer proces aan stuurt, na het dupliceren van de CD’s voeren wij altijd een 100% controle toe, wat ook door de controller van de copytowers wordt aangestuurd. Tijdens de controle wordt iedere CD 100% uitgelezen zodat wij ervan verzekerd zijn dat iedere door ons gedupliceerde CD ook daadwerkelijk de correcte informatie van de master bevat en dat deze informatie zonder problemen is uit te lezen.

¤ Een gebrande CD kan maximaal 700mb. aan data bevatten, en dit komt overeen met maximaal 80 minuten audio. Bij CD-recordable is er extra ruimte voor zogeheten ‘overburn’, zodat een CD-recordable uiteindelijk maximaal 720mb., of wel maximaal 81minuten en 30 seconden.

¤ De kwaliteit van de CD-recordables die The MultiMediaCompany toepast zijn a-grade van het merk RITEK. RITEK is een van ‘s werelds grootste CD-recordable producenten met meer dan 25 jaar ervaring, en deze CD-recordable’s zijn compatibel met meer dan 99% van alle wereldwijd toegepaste CD spelers. CD spelers lezen informatie welke in de CD-recordables zijn aangebracht, zoals een fabricage code, en de software in de CD spelers dient deze informatie te herkennen om een CD-recordable uit te kunnen lezen. De RITEK code is een van de meest toegepaste codes in de hardware. Naast de compatibiliteit  is ook de ‘houdbaarheid’ van een CD-recordable vaak een argument om geen CD-recordable’s toe te passen. Ook dit is maar deels waar, de ‘dye-layer’ bepaald de houdbaarheid en zolang deze luchtdicht blijft is de houdbaarheid praktisch onbeperkt.

de geperste cd zonder reflectielaag uitvergroot.
CD dupliceren (branden) /verschil tussen CD branden  en CD persen:

Een gebrande CD is kwalitatief gelijk aan een geperste CD: alle informatie in de CD is altijd digitaal en dat maakt dat uw master op alle mediums gelijkwaardig zijn. Ook in geval van muziek, CDaudio, zullen het geluid van uw master en die van de uiteindelijk gebrande, of geperste CD’s altijd hetzelfde zijn. Sterker nog, als u in uw CDaudio master een tikje aanlevert, dan wordt zelfs dit tikje probleemloos gekopieerd. Het is echter wel zo dat zowel de gebrande CD als de geperste CD gevoelig zijn voor krasjes aan de zijde waar deze wordt uitgelezen. CD’s die krasjes hebben en hierdoor onspeelbaar zijn geworden, zijn helaas niet meer bruikbaar te maken met bijvoorbeeld polijsten, het is namelijk zo dat door krasjes de laserstraal afgebogen zal worden en dus niet meer de juiste informatie kan ophalen vanaf de CD.

CD dupliceren (branden) /full metalization:

The MultiMediaCompany heeft standaard CD-recordable’s full metalization. Dit houdt in dat de zilverkleurige reflectielaag van de CD-recordable vanaf 25,0mm. tot aan 118mm. in diameter is. Het gedeelte vanaf 25,0mm. tot aan 45,0mm. heeft een afwijkende reflectielaag, en als u hier teksten of afbeeldingen overheen plaatst dan geeft dit een vertekend beeld. Dit is wel alleen van toepassing als u geen witte ondergrond toepast, met een witte ondergrond wordt dit verschil van de reflectielaag afgedekt en kunt u vanaf 24,0mm. teksten en afbeeldingen zonder problemen toe gaan passen.

CD dupliceren (branden) /open metalization:

Wilt u uw cd bedrukking afwijkend maken? Dan is open metalization een leuke optie. Het gebied vanaf het midden van de CD van 15,0mm tot aan 38,0mm. is dan geheel transparant. De zilverkleurige reflectielaag begint dan bij 38,0mm. tot aan 118,0mm.
Past u geen witte ondergrond toe in uw bedrukking, dan is de ruimte vanaf 38,0mm. tot aan 44,0mm. als nog een afwijkende reflectielaag. Plaatst u teksten of afbeeldingen over dit gebied dan kan dit een vertekend beeld gaan geven van de bedrukking. Past u een witte ondergrond toe in uw bedrukking dan is dit verschil van de reflectielaag niet meer van toepassing en kunnen teksten en afbeeldingen probleemloos vanaf 38,0mm. bedrukt worden.

¤ CD-recordable open metalization is niet beschikbaar in combinatie met digitaaldruk van de
CD-recordable!

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /inleiding:

Het bedrukken van de CD-recordable’s werd in eerste instantie middels zeefdruk gedaan. De CD-recordable dateert van eind jaren negentig, en toen was het bedrukken met tampondruk al vervangen door zeefdruk. Zeefdruk is nog steeds de meest ideale manier om CD-recordable’s mee te bedrukken doordat er weinig druk op de CD-recordable’s wordt uitgevoerd tijdens het drukproces waardoor ongewenste beschadigingen voorkomen worden.

Het drukken van CD-recordables met offset druk is een heel moeilijk proces, maar niet onmogelijk. Offset drukmachines plaatsen de inkten met rollers op de
CD-recordable, echter de druk van deze rollen is dermate hoog, dat de CD-recordable als het ware ‘gepeld’ wordt en de aluminium reflectielaag van de CD-recordable wordt getrokken. Pas sinds enkele jaren zijn er speciale CD-recordable’s voor offsetdruk in de markt, echter de druk op een CD-recordable kan nog steeds niet zo hoog zijn als op een gerepliceerde (geperste) CD, waardoor de bedrukking op een CD-recordable net altijd even iets lichter zal zijn als van een gerepliceerde (geperste) CD.

Vanaf 2003-2004 deden de inktjet printers hun echte intrede en hiermee kon heel eenvoudig vanaf 1 stuks een CD-recordable bedrukt worden, echter deze CD-recordable moet wel voorzien zijn van een laklaag welke de inktjet inkten absorberen, en hierna is nog een laklaag nodig omdat de inktjet bedrukking niet waterproof was. Heden ten dage zijn er zogeheten watershield CD-recordables verkrijgbaar die direct watervast bedrukt kunnen worden.

Naast de inktjet printers deden ook de digitale printers hun intrede en deze printers werken met uv inkten. Deze digitale printers zijn uitermate geschikt voor het drukken van afbeeldingen en teksten, echter voor het drukken van volle en dan met name donkere vlakken, is deze techniek niet optimaal.

¤ The MultiMediaCompany bedrukt altijd eerst de CD-recordable voordat wij deze dupliceren. Tijdens het drukproces bestaat er een geringe kans dat de
CD-recordable beschadigd raakt: tijdens het dupliceer (brand) proces wordt deze schade onherroepelijk ontdekt want dit leidt meteen tot afkeur van de CD-recordable.

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /digitaaldruk:

CD-recordable’s bedrukken middels digitaaldruk is uitermate geschikt voor het drukken van afbeeldingen en teksten, echter voor het drukken van volle- en dan met name donkere vlakken, is deze techniek niet optimaal. Doordat de printer een baan print van circa 5 millimeter breed en deze direct met uv droogt, komt de volgende baan een fractie over de gedroogde baan heen en geeft dit een balkeneffect. Verloop van donker naar licht geeft ook dit balkeneffect, maar dat komt dan doordat de printen de gradaties anders interpreteert als het beeldscherm, dus de printer is in feite niet in staat de gradatie per procent te wijzigen, maar in meerdere procenten tegelijk. Het drukgebied is altijd 24,0mm. x 117,0mm. en van dit drukgebied kan niet afgeweken worden. Het grootte voordeel van digitaaldruk is dat er verder geen instelkosten zijn en dat de digitale printer direct vanaf een pdf aan te sturen is.

¤ PMS kleuren kunnen niet met digitale printers gedrukt worden, dit moet altijd omgezet worden naar full colour cmyk wat kleurverschil zal geven.

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /digitaaldruk  /voorbeeld:
full colour digitaal met witte ondergrond.

24,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:


CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /offsetdruk:

Het drukken van CD-recordables met offset druk is een heel moeilijk proces, maar niet onmogelijk. Offset drukmachines plaatsen de inkten met rollers op de
CD-recordable, echter de druk van deze rollen is dermate hoog, dat de CD-recordable als het ware ‘gepeld’ wordt en de aluminium reflectielaag van de
CD-recordable wordt getrokken. Pas sinds enkele jaren zijn er speciale CD-recordable’s voor offsetdruk in de markt, echter de druk op een CD-recordable kan nog steeds niet zo hoog zijn als op een gerepliceerde (geperste) CD, waardoor de bedrukking op een CD-recordable net altijd even iets lichter zal zijn als van een gerepliceerde (geperste) CD.

Offsetdruk als toepassing voor CD-recordable bedrukkingen is uitermate geschikt voor afbeeldingen en teksten. Doordat er gebruik wordt gemaakt van drukplaten die tot wel 1.200dpi. belicht kunnen zijn kan er heel precies gedrukt worden, wat vooral bij ook wat kleinere lettertypen heel prettig is. Toch adviseren wij u letters altijd als outlines op te maken en aan te leveren, teksten vanuit bijvoorbeeld Photoshop zijn opgebouwd uit pixels en dit geeft minder scherpe randen aan de letters.

Het standaard drukbereik van de CD-recordable is minimaal 24,0mm. en maximaal 117,0mm. Het is echter geen verplichting om deze afmetingen toe te passen, u kunt dit zelf instellen als u in uw CD bedrukking ook graag gebruik wilt maken van de zilverkleurige reflectielaag.

Ook het gebruik van de standaard witte ondergrond is niet verplicht, hierin bent u ook vrij om deze wel of niet toe te passen. Past u deze witte ondergrond niet toe leest u dan wel even de afdelingen ‘full metalization’ en ‘open metalization’ door waar u dan rekening mee dient te houden.

Volle vlakken in full colour bedrukken is geen goede optie voor offsetdruk. De full colour kleuren cyaan, magenta, yellow en black (k) worden direct achter elkaar en over elkaar heen gedrukt waarna deze zich met elkaar kunnen gaan vermengen voordat ze met uv licht worden uitgehard. Voor donkere- en zwarte vlakken is dit probleem minder aanwezig doordat de kleur donker blijft, maar wat lichtere kleuren gaan vlekken en vegen als resultaat geven.
100% zwarte vlakken in offsetdruk kan een bruinachtig resultaat geven, maak daarom dit zwart dan ook altijd op in full colour met 60% cyaan, 60% magenta, 60% yellow en 100% black (k): de totale dekking van alle kleuren mag niet hoger zijn als 310%.

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /offsetdruk /voorbeelden:
bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
ull colour offset met witte ondergrond.

24,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
full colour offset zonder witte ondergrond.

24,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur offset met witte ondergrond.

24,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /zeefdruk:

Het bedrukken van de CD-recordable’s werd in eerste instantie middels zeefdruk gedaan. De CD-recordable dateert van eind jaren negentig, en toen was het bedrukken met tampondruk al vervangen door zeefdruk. Zeefdruk is nog steeds de meest ideale manier om CD-recordable’s mee te bedrukken doordat er weinig druk op de CD-recordable’s wordt uitgevoerd tijdens het drukproces waardoor ongewenste beschadigingen voorkomen worden.
Zeefdruk machines kunnen tot 6 kleuren bedrukken met een snelheid van 3.000 stuks per uur. Het grote nadeel van zeefdrukken, en dan met name de full colour afbeeldingen, is dat dit echt door experts dient  te geschieden, het fenomeen moiré is een veel voorkomend probleem, omdat alle zeefdruk kleuren exact uitgelijnd moesten worden tot op wel tienden van millimeters. Zeefdruk is uitermate geschikt voor het drukken van volle vlakken in zogeheten ‘solid’ kleuren. Een gradatie van een PMS kleur, van wit of van zwart, bijvoorbeeld 50%, is met zeefdruk heden ten dage niet meer toe te passen, dit gaat namelijk dicht vloeien en geeft een heel afwijkend resultaat. U dient dus altijd bij gradaties van kleuren een correct kleurnummer toe te gaan passen in een vergelijkbare PMS kleur!

Zeefdruk als toepassing voor CD-recordable bedrukkingen is uitermate geschikt voor volle vlakken en teksten. Bij zeefdruk wordt gebruikt gemaakt van zeefdruk gaas van ‘slechts’ 44 rasters per vierkante inch en is het praktisch onmogelijk om fijne bedrukkingen toe te passen. Om deze reden dienen teksten dan ook als outlines opgemaakt te worden en vooral kleinere lettergroottes dienen vermeden te worden. Teksten vanuit bijvoorbeeld Photoshop zijn opgebouwd uit pixels en dit geeft minder scherpe randen aan de letters.

Het standaard drukbereik van de CD-recordable is minimaal 24,0mm. en maximaal 117,0mm. Het is echter geen verplichting om deze afmetingen toe te passen, u kunt dit zelf instellen als u in uw CD-recordable bedrukking ook graag gebruik wilt maken van de zilverkleurige reflectielaag.

Ook het gebruik van de standaard witte ondergrond is niet verplicht, hierin bent u ook vrij om deze wel of niet toe te passen. Past u deze witte ondergrond niet toe leest u dan wel even de afdelingen ‘full metalization’ en ‘open metalization’ door waar u dan rekening mee dient te houden.

Zeefdruk inkten zijn transparant, met uitzondering van wit en zwart welke 100% dekkend zijn: transparante inkten betekend dat de ondergrond lichtelijk door de inktlaag heen blijft ‘schijnen’ als u bijvoorbeeld een vol vlak bedrukking in licht blauw uitvoert. Dit betekend ook dat als u deze lichtblauw op een rode ondergrond laat drukken het lichtblauw in een donkerblauwe kleur zal wijzigen. U dient dus altijd lichte kleuren uit te sparen en met een zogeheten ‘trapping’ van 0,1mm op te maken. Zeefdruk inkten zijn altijd glossy, en volgens de PMS kleurencode dient u rekening te houden met de ‘C’ variant van coated! PMS kent ook een metallic kleurengamma, dit kleurengamma is ook toe te passen met zeefdruk.

¤ PMS kleuren, ook wel Pantone kleuren genoemd, zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkten van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur. Deze PMS kleuren zijn overal te wereld gelijk en geven over het algemeen dezelfde resultaten. Het is echter wel zo dat de ondergrond de uiteindelijk kleur bepaald, dit is afhankelijk van de opname van de inkten door de ondergrond, en de wit gradatie van de ondergrond. Zo zal een crèmekleurige ondergrond van een cardboard een ander resultaat geven als een wit volvlak van een CD-recordable. Een witte ondergrond op een CD-recordable geeft een afwijkende witte kleur doordat de ‘dye-layer’ hier invloed op heeft, en dit heeft dan ook invloed op de resultaten van de PMS kleuren.

CD dupliceren (branden) /CD-recordable bedrukken /zeefdruk /voorbeelden:
bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

46,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak mat.
spot uv lak mat.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

24,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak mat.
spot uv lak mat.

bedrukking:


bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

24,0mm. x 107,0mm.

volvlak uv lak mat.
spot uv lak mat.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

42,0mm. x 114,0mm.

volvlak uv lak mat.
spot uv lak mat.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
3 kleuren zeefdruk zonder witte ondergrond.

24,0mm. x 117mm.

volvlak uv lak mat.
spot uv lak mat.


CD dupliceren (branden) /belasting voor het milieu:


CD-recordable’s worden geproduceerd van polycarbonaat wat een niet olie gerelateerde grondstof is. Dit polycarbonaat is van de allerhoogste kwaliteit, omdat stof en andere verontreiniging tot gevolg heeft dat de CD-recordable’s niet goed hun werk kunnen doen. Naast dit polycarbonaat bestaat de CD-recordable verder uit aluminium voor de reflectielaag, uv inkten voor de bescherming van de reflectielaag en van de bedrukking en uit de zogeheten ‘dye-layer’.

The MultiMediaCompany vernietigd alle afgekeurde producten tot kleine stroken van circa 3cm. lang. Dit granulaat wordt door een recycling bedrijf verder verwerkt, waarbij het polycarbonaat, het aluminium of goud en de inkten van elkaar gescheiden worden. Het polycarbonaat kan na dit proces weer toegepast worden voor de productie van bijvoorbeeld bierglazen of polycarbonaat platen, het aluminium wordt eveneens overnieuw toegepast voor vele doeleinden, de ‘dye-layer’ is 100% biologisch en deze zal eenvoudigweg gewoon afbreken en de inkten blijven tenslotte over als afval. Nu moet u bij de inkten niet direct denken aan vele kilogrammen, met 1 kilogram uv inkt kunnen ongeveer 100.000 CD’s bedrukt worden.

Realiseert u zich weleens dat de CD misschien wel het meest milieuvriendelijke product van de afgelopen 38 jaar zou kunnen zijn?
Als u uw bestanden digitaal archiveert op 1 CD-recordable, dan bespaart u zeker 5.000 a4 sheets die u niet hoeft af te drukken!

¤ Wij ontvangen vrij frequent de vraag of wij afgekeurde CD-recordable’s ter beschikking willen stellen voor de vele creatieve ideeën die her en der in den lande ontstaan. Ook dit is een vorm van hergebruik, echter kunnen wij hier niet aan mee werken. Wij maken namelijk ‘kopieën’ van  (auteurs)rechtelijk beschermde werken en wij nemen tegenover al onze opdrachtgevers onze verantwoordelijkheid dat hun producten op geen enkele wijze door ons verspreidt zullen worden!

CD dupliceren (branden) /informatie aanvragen:

Ook nieuwsgierig geworden hoe wij van The MultiMediaCompany uw CD-recordable productie bedrukken en dupliceren?
Laat het ons graag weten, wij maken samen met u een top productie!

U kunt natuurlijk ook 0031 - (0)227 592 861 even intoetsen op uw telefoon, vinden wij eigenlijk net zo leuk!

Wij zullen zo snel mogelijk op uw e-mail bericht reageren!
The MultiMediaCompany
Hortensialaan 13
1777 XE  HIPPOLYTUSHOEF
NEDERLAND

0227 – 592 861

outside The Netherlands:
0031 – 227 592 861

Bent u tevreden over onze service en kwaliteit?
Dan vinden wij het heel leuk als u een review achterlaat.
Terug naar de inhoud