CD's repliceren (persen) - MultiMediaCompany

+31 (0)227 - 592 861
Ga naar de inhoud
PRODUCTEN
CD repliceren (persen)

CD repliceren (persen) /inleiding:

CD persen, officieel CD repliceren genaamd, is een productie methode waarbij de CD’s worden geproduceerd vanuit een spuitgietmachine. Van uw master (het bronbestand) wordt middels een zogeheten glasmaster procedure een metalen spiegelplaat (stamper) geproduceerd welke een spiegelbeeld is van de originele cd, en deze spiegelplaat wordt in de spuitgietmachine geplaatst. Het persen van CD’s ECO bij The MultiMediaCompany al mogelijk vanaf 100 stuks, en naarmate het aantal toeneemt zal de prijs afnemen, bij de kleinere aantallen wordt de kostprijs voornamelijk bepaald door de glasmaster- en instelkosten. De huidige generatie CD persen is zeer efficiënt en persen per uur circa 1.000 CD’s, dus als de opdrachten zouden bestaan uit vele opdrachten van 300- en 500 stuks wordt er veel tijd besteed aan het maken van de vele glasmasters, en het instellen van de CD persen en de drukmachines.

¤ CD repliceren (persen) ECO in de prijslijsten betekend dat bij deze productiemethode al het drukwerk en alle digiverpakkingen digitaaldruk gedrukt zijn!CD repliceren (persen) /snelmenu:

de stamper na het glasmaster procedé.
CD repliceren (persen)  /glasmaster procedé:

Het procedé van glasmasteren gebeurt ook daadwerkelijk op een glazen plaat, CD spelers maken gebruik van laserlengte om de informatie vanaf de CD te kunnen lezen. Bij laserlengte moet u denken in nanometers, de CD’s bevatten grofweg gezegd een structuur van ‘kuiltjes’ die met het blote oog niet waarneembaar zijn, echter de laser van uw cd speler meet in nanoseconden de afstand tussen deze ‘kuiltjes’ en zet dit weer om in een binaire code. Het is dus heel belangrijk dat CD’s heel vlak geproduceerd moeten worden om te voorkomen dat de meeting van de laserlengte correct verloopt. Glas is hiervoor uitzonderlijk goed toe te passen, daar dit vlak is en goed bestand is tegen diverse chemische toepassingen die in het glasmaster procedé gebruikt worden.
De glasplaat wordt als eerste heel goed gereinigd om stof en andere verontreinigingen te verwijderen, waarna er een heel dun laagje fotogevoelig materiaal van ongeveer 140micron wordt aangebracht. Met een Laser Beam Recorder wordt dan middels blauw /ultraviolet laserlicht de structuur van de CD aangebracht. Nadat de glasmaster machine de CD heeft overgenomen op de glasplaat, wordt deze glasplaat eerst circa 30 minuten op 80 graden verwarmt om al het fotogevoelige materiaal uit te harden. Na dit uithardingsproces wordt de glasmaster in een vacuümkamer geplaatst waar een nikkeldraad zo heet wordt gemaakt dat deze verdamp, en deze damp slaat neer op de ronddraaiende glasmasterplaat: deze nikkellaag is slecht 400nanometer. De informatie op de glasmasterplaat is nog steeds veel te fragiel om hier meteen een stamper van te maken, dus als eerste stap wordt er een zogeheten ‘vader’ van gemaakt in een nikkelsulfaat bad waarbij het nikkelsulfaat zich hecht aan het nikkel op de glasplaat.  Uiteindelijk krijgt de ‘vader’ een dikte van circa 0,3mm., en van deze vader wordt vervolgens via elektrolyse dan de uiteindelijke stamper voor de spuitgietmachine aangemaakt, ook wel ‘moeder’ genaamd. Stampers kunnen wel 300.000 CD’s meegaan alvorens deze vervangen dienen te worden, van de ‘vader’ kan dan weer een nieuwe stamper gemaakt worden via hetzelfde procedé.

¤ Een geperste CD kan maximaal 700mb. aan data bevatten, en dit komt overeen met maximaal 80 minuten audio: er zijn geen mogelijkheden tot zogeheten ‘overburn’.

de geperste cd zonder reflectielaag uitvergroot.
CD repliceren (persen)  /CD productie proces:

Het spuitgieten van de CD gebeurt in een speciale spuitgietmachine. CD’s worden geproduceerd van hoge kwaliteit polycarbonaat onder beschermde omstandigheden om te voorkomen dat in de geperst CD stof of andere vervuiling optreed wat het uitlezen van de CD onmogelijk maakt doordat de laserstraal wordt onderbroken. In eerste instantie, nadat de CD net geperst is, is deze geheel transparant, de informatie staat er al wel in, echter de CD speler kan dit nog niet uitlezen. Hiervoor dient een reflectielaag aangebracht te worden, wat door middel van verdamping in een vacuüm ruimte in de CD pers wordt aangebracht. Nadat de CD is voorzien van de reflectielaag, wordt deze voorzien van een transparant laklaag om te voorkomen dat de reflectielaag beschadigd wordt en dat het aluminium corrodeert. Iedere geperste CD ondergaat een optische kwaliteitscontrole. Hierbij wordt onder andere gecontroleerd of er geen afwijkingen in het polycarbonaat zijn, dus of de gehele CD wel helder is, of de reflectie voldoet en of de CD vlak is, pas hierna is de cd gereed. Naast de 100% online controle is er ook een offline controle waarbij steekproef matig de CD wordt getest of deze onder andere wel uitleesbaar is, de werking van software of audio wordt offline nooit getest!


¤ De eerste cd’s hadden een reflectielaag van 24 karaats goud wat de meest optimale reflectie geeft. Doordat dit echter een heel duur proces is, is dit goud niet snel hierna vervangen door aluminium wat een zilveren reflectielaag geeft.


CD repliceren (persen)  /verschil tussen CD persen en CD branden:

Een geperste CD is kwalitatief gelijk aan een gebrande CD: alle informatie in de CD is altijd digitaal en dat maakt dat uw master op alle mediums gelijkwaardig zijn. Ook in geval van muziek, CDaudio, zullen het geluid van uw master en die van de uiteindelijk geperste, of gebrande CD’s altijd hetzelfde zijn. Sterker nog, als u in uw CDaudio master een tikje aanlevert, dan wordt zelfs dit tikje probleemloos gekopieerd. Het is echter wel zo dat zowel de geperste CD als de gebrande CD gevoelig zijn voor krasjes aan de zijde waar deze wordt uitgelezen. CD’s die krasjes hebben en hierdoor onspeelbaar zijn geworden, zijn helaas niet meer bruikbaar te maken met bijvoorbeeld polijsten, het is namelijk zo dat door krasjes de laserstraal afgebogen zal worden en dus niet meer de juiste informatie kan ophalen vanaf de CD.CD repliceren (persen) /CD bedrukken /inleiding:

Het bedrukken van de CD’s werd in eerste instantie middels tampondruk gedaan, en het was toen der tijd heel gewoon dat dit 1 of 2 kleuren waren zonder witte ondergrond. Deze tampondruk machines waren rechtstreeks aan de CD pers verbonden zodat er direct een bedrukt CD vanaf kwam. Langzaam aan werd deze druktechniek uitgebreid naar 3 tot 4 kleuren en deed ook de witte ondergrond zijn intrede.

De grote verandering in het bedrukken van de CD’s kwam met de intrede van de zeefdruk machines die vol automatisch tot 6 kleuren konden bedrukken met een snelheid van 3.000 stuks per uur. Hierdoor konden alle tampon drukmachines losgekoppeld worden van de CD persen en kon 1 zeefdruk machine per uur net zoveel bedrukken als 5 CD persen per uur konden produceren. Het grote nadeel van zeefdrukken, en dan met name de full colour afbeeldingen, was dat dit echt door experts dienden  te geschieden, het fenomeen moiré was een veel voorkomend problemen, omdat alle zeefdruk kleuren exact uitgelijnd moesten worden tot op wel tienden van millimeters.

Begin jaren 2000 deed de offsetmachine zijn intrede en hiermee was het full colour zeefdrukken eindelijk achterhaald, de offset drukmachines kunnen tot wel 4.000 CD’s per uur bedrukken, maar dan wel alleen in full colour of in 1 van de vier full colour kleuren, cyaan, magenta, yellow of black (k). PMS kleuren, 100% wit of 100% zwart kunnen met offsetmachines weer niet bedrukt worden, hiervoor wordt nog steeds zeefdruk toegepast: een gradatie van een PMS kleur, van wit of van zwart, bijvoorbeeld 50%, is met zeefdruk heden ten dage ook niet meer toepasbaar, dit gaat namelijk dicht vloeien en geeft een heel afwijkend resultaat. U dient dus altijd bij gradaties van kleuren een correct kleurnummer toe te gaan passen in een vergelijkbare PMS kleur!

¤ PMS kleuren, ook wel Pantone kleuren genoemd, zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkten van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur. Deze PMS kleuren zijn overal te wereld gelijk en geven over het algemeen dezelfde resultaten. Het is echter wel zo dat de ondergrond de uiteindelijk kleur bepaald, dit is afhankelijk van de opname van de inkten door de ondergrond, en de wit gradatie van de ondergrond. Zo zal een crèmekleurige ondergrond van een cardboard een ander resultaat geven als een wit volvlak van een geperste CD.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /full metalization:

The MultiMediaCompany heeft standaard full metalization van de CD. Dit houdt in dat de zilverkleurige reflectielaag van de geperst CD vanaf 23,0mm. tot aan 118mm. in diameter is. Het gedeelte vanaf 23,0mm. tot aan 44,0mm. heeft een afwijkende reflectielaag, en als u hier teksten of afbeelding overheen plaatst dan geeft dit een vertekend beeld. Dit is wel alleen van toepassing als u geen witte ondergrond toepast, met een witte ondergrond wordt dit verschil van de reflectielaag afgedekt en kunt u vanaf 22,5mm. teksten en afbeeldingen zonder problemen toe gaan passen.

CD repliceren (persen) /CD bedrukken /open metalization:

Wilt u uw cd bedrukking afwijkend maken? Dan is open metalization een leuke optie. Het gebied vanaf het midden van de CD van 15,0mm tot aan 36,0mm. is dan geheel transparant. De gouden- of zilverkleurige reflectielaag begint dan bij 36,0 tot aan 118,0mm.

Past u geen witte ondergrond toe in uw bedrukking, dan is de ruimte vanaf 36,0mm. tot aan 44,0mm. als nog een afwijkende reflectielaag. Plaatst u teksten of afbeeldingen over dit gebied dan kan dit een vertekend beeld gaan geven van de bedrukking. Past u een witte ondergrond toe in uw bedrukking dan is dit verschil van de reflectielaag niet meer van toepassing en kunnen teksten en afbeeldingen probleemloos vanaf 36,0mm. bedrukt worden.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /gold metalization:

The MultiMediaCompany biedt ook full metalization van de CD in 24 karaat goud aan. Dit houdt in dat de gouden reflectielaag van de geperst CD vanaf 23,0mm. tot aan 118mm. in diameter is. Het gedeelte vanaf 23,0mm. tot aan 44,0mm. heeft een afwijkende reflectielaag, en als u hier teksten of afbeelding overheen plaatst dan geeft dit een vertekend beeld. Dit is wel alleen van toepassing als u geen witte ondergrond toepast, met een witte ondergrond wordt dit verschil van de reflectielaag afgedekt en kunt u vanaf 22,5mm. teksten en afbeeldingen zonder problemen toe gaan passen.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /offsetdruk:

Offsetdruk als toepassing voor CD bedrukkingen is uitermate geschikt voor afbeeldingen en teksten. Doordat er gebruik wordt gemaakt van drukplaten die tot wel 1.200dpi. belicht kunnen zijn kan er heel precies gedrukt worden, wat vooral bij ook wat kleinere lettertypen heel prettig is. Toch adviseren wij u letters altijd als outlines op te maken en aan te leveren, teksten vanuit bijvoorbeeld Photoshop zijn opgebouwd uit pixels en dit geeft minder scherpe randen aan de letters.

Het standaard drukbereik van de geperste CD is minimaal 22,5mm. en maximaal 117,0mm. Het is echter geen verplichting om deze afmetingen toe te passen, u kunt dit zelf instellen als u in uw CD bedrukking ook graag gebruik wilt maken van de gouden- of zilverkleurige reflectielaag.

Ook het gebruik van de standaard witte ondergrond is niet verplicht, hierin bent u ook vrij om deze wel of niet toe te passen. Past u deze witte ondergrond niet toe leest u dan wel even de afdelingen ‘full metalization’ en ‘open metalization’ door waar u dan rekening mee dient te houden.

Volle vlakken in full colour bedrukken is geen goede optie voor offsetdruk. De full colour kleuren cyaan, magenta, yellow en black (k) worden direct achter elkaar en over elkaar heen gedrukt waarna deze zich met elkaar kunnen gaan vermengen voordat ze met uv licht worden uitgehard. Voor donkere- en zwarte vlakken is dit probleem minder aanwezig doordat de kleur donker blijft, maar wat lichtere kleuren gaan vlekken en vegen als resultaat geven.
100% zwarte vlakken in offsetdruk kan een bruinachtig resultaat geven, maak daarom dit zwart dan ook altijd op in full colour met 60% cyaan, 60% magenta, 60% yellow en 100% black (k): de totale dekking van alle kleuren mag niet hoger zijn als 310%
.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /offsetdruk /voorbeelden:
bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:

full colour offset met witte ondergrond.

22,5mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
full colour offset zonder witte ondergrond.

22,5mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
full colour offset met witte ondergrond.

26,0mm. x 86,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.
zilverkleurige metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
full colour offset met witte ondergrond.

37,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
full colour offset met witte ondergrond.

46,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
1 extra PMS kleur solid of metallic.
goud metalization.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /zeefdruk:

Zeefdruk als toepassing voor CD bedrukkingen is uitermate geschikt voor volle vlakken en teksten. Bij zeefdruk wordt gebruikt gemaakt van zeefdruk gaas van ‘slechts’ 44 rasters per vierkante inch en is het praktisch onmogelijk om fijne bedrukkingen toe te passen. Om deze reden dienen teksten dan ook als outlines opgemaakt te worden en vooral kleinere lettergroottes dienen vermeden te worden. Teksten vanuit bijvoorbeeld Photoshop zijn opgebouwd uit pixels en dit geeft minder scherpe randen aan de letters.

Het standaard drukbereik van de geperste CD is minimaal 22,5mm. en maximaal 117,0mm. Het is echter geen verplichting om deze afmetingen toe te passen, u kunt dit zelf instellen als u in uw CD bedrukking ook graag gebruik wilt maken van de gouden- of zilverkleurige reflectielaag.

Ook het gebruik van de standaard witte ondergrond is niet verplicht, hierin bent u ook vrij om deze wel of niet toe te passen. Past u deze witte ondergrond niet toe leest u dan wel even de afdelingen ‘full metalization’ en ‘open metalization’ door waar u dan rekening mee dient te houden.

Zeefdruk inkten zijn transparant, met uitzondering van wit en zwart welke 100% dekkend zijn: transparante inkten betekend dat de ondergrond lichtelijk door de inktlaag heen blijft ‘schijnen’ als u bijvoorbeeld een vol vlak bedrukking in licht blauw uitvoert. Dit betekend ook dat als u deze lichtblauw op een rode ondergrond laat drukken het lichtblauw in een donkerblauwe kleur zal wijzigen. U dient dus altijd lichte kleuren uit te sparen en met een zogeheten ‘trapping’ van 0,1mm op te maken. Zeefdruk inkten zijn altijd glossy, en volgens de PMS kleurencode dient u rekening te houden met de ‘C’ variant van coated! PMS kent ook een metallic kleurengamma, dit kleurengamma is ook toe te passen met zeefdruk.

CD repliceren (persen)  /CD bedrukken /zeefdruk /voorbeelden:
bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk met witte ondergrond.

22,5mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

22,5mm. x 110,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
goud metalization.

bedrukking:


bedrukte afmeting:

optioneel:
3 kleuren zeefdruk met witte ondergrond.
* metallic.

22,5mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:


optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

34,0mm. x 110,0mm.
* copyright tekst in het gebied 110,0mm. x 117,0mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
goud metalization.

bedrukking:

bedrukte afmeting:

optioneel:
1 kleur zeefdruk zonder witte ondergrond.

46,0mm. x 117mm.

volvlak uv lak glossy of mat.
spot uv lak glossy of mat.
goud metalization.


CD repliceren (persen) /belasting voor het milieu:

CD’s worden geproduceerd van polycarbonaat wat een niet olie gerelateerde grondstof is. Dit polycarbonaat is van de allerhoogste kwaliteit, omdat stof en andere verontreiniging tot gevolg heeft dat de CD’s niet goed hun werk kunnen doen. Naast dit polycarbonaat bestaat de CD verder uit aluminium of goud voor de reflectielaag en uit uv inkten voor de bescherming van de reflectielaag en van de bedrukking.

The MultiMediaCompany vernietigd alle afgekeurde producten tot kleine stroken van circa 3cm. lang. Dit granulaat wordt door een recycling bedrijf verder verwerkt, waarbij het polycarbonaat, het aluminium of goud en de inkten van elkaar gescheiden worden. Het polycarbonaat kan na dit proces weer toegepast worden voor de productie van bijvoorbeeld bierglazen of polycarbonaat platen, het aluminium en goud wordt eveneens overnieuw toegepast voor vele doeleinden en de inkten blijven tenslotte over als afval. Nu moet u bij de inkten niet direct denken aan vele kilogrammen, met 1 kilogram uv inkt kunnen ongeveer 100.000 CD’s bedrukt worden.

Realiseert u zich weleens dat de CD misschien wel het meest milieuvriendelijke product van de afgelopen 38 jaar zou kunnen zijn?
U kunt op 1 CD al snel 5.000 a4 sheets in pdf formaat opslaan welke u dan niet hoeft te printen of te drukken!

¤ Wij ontvangen vrij frequent de vraag of wij afgekeurde CD’s ter beschikking willen stellen voor de vele creatieve ideeën die her en der in den lande ontstaan. Ook dit is een vorm van recyclen, echter kunnen wij hier niet aan mee werken. Wij maken namelijk ‘kopieën’ van  (auteurs)rechtelijk beschermde werken en wij nemen tegenover al onze opdrachtgevers onze verantwoordelijkheid dat hun producten op geen enkele wijze door ons verspreidt zullen worden!

CD repliceren (persen /informatie aanvragen:

Ook nieuwsgierig geworden hoe wij van The MultiMediaCompany uw CD productie persen en bedrukken?
Laat het ons graag weten, wij maken samen met u een top productie!

U kunt natuurlijk ook 0031 - (0)227 592 861 even intoetsen op uw telefoon, vinden wij eigenlijk net zo leuk!

Wij zullen zo snel mogelijk op uw e-mail bericht reageren!
The MultiMediaCompany
Hortensialaan 13
1777 XE  HIPPOLYTUSHOEF
NEDERLAND

0227 – 592 861

outside The Netherlands:
0031 – 227 592 861

Bent u tevreden over onze service en kwaliteit?
Dan vinden wij het heel leuk als u een review achterlaat.
Terug naar de inhoud