+31 (0) 227 592 861

TEMPLATES 12″ VINYL PERSEN

Opmaken binnenhoes, buitenhoes en gatefold

Inleiding

Alle templates van The MultiMediaCompany zijn op basis van de programma’s Adobe Illustrator, Adobe Indesign en Adobe Photoshop. Deze programma’s worden over het algemeen het meest toegepast in de grafische wereld. In de pfd’s die u opent kunt u geen opmaken plaatsen, deze dienen uitsluitend ter aanduiding van de informatie. Wij gaan er van uit dat u enige kennis heeft van de voormelde programma’s en dat u met deze templates kunt werken zoals omschreven.
Beschikt u niet over een van voormelde programma’s om uw opmaken te verzorgen, u kunt gratis Gimp of Inkscape downloaden en installeren, wij kunnen u echter niet verder adviseren omtrent het opmaken: u kunt wel onze pdf templates openen met deze programma’s maar u dient deze dan eerst op te slaan op uw computer, de pdf aan te klikken en met de rechtermuisknop via de optie  ‘openen met’ het door u gewenst programma te kiezen.

¤ Deze toelichtingen zijn van toepassing voor alle typen binnenhoezen, buitenhoezen en gatefolds!

Keuzemenu

1) opmaken buitenzijde
– enkelzijdige (4/0) druk –
2) opmaken binnenzijde
– dubbelzijdige (4/1 – 4/4) druk –
3) pms kleuren
4) spot uv lak /hotfoil goud of zilver
5) embossing
1) opmaken buitenzijde

Met ‘buitenzijde’ bedoelen wij de voor- en achterkant van de hoes die direct zichtbaar is. De hoes wordt aan één zijde van het cardboard gedrukt, waarna het wordt gestanst, gerild, gevouwen en verlijmd wordt tot een complete hoes.

1.01

Open de template in Acrobat Reader of Acrobat Pro.

¤
Gebruik geen viewers als Firefox, Microsoft Edge, Google Chrome etc.  hierdoor werkt de template niet optimaal.
¤ Acrobat Reader kunt u hier gratis downloaden:
https://get.adobe.com/nl/reader/

1.02

Onderin de template ziet u een kader staan met ! BELANGRIJK. In dit kader staat alle informatie waar uw opmaak aan dient te voldoen en hoe u deze dient op te slaan.

1.03

Klik op de paperclip aan de linkerzijde in de pdf waarna de bijlagen zichtbaar worden.

1.04

Dubbelklik op een van de bijlagen, afhankelijk van met welk programma u uw opmaak wilt gaan aanmaken. Uiteraard dient u wel één van de voormelde programma’s te hebben geïnstalleerd. Adobe Illustrator werkt met de .eps bijlage, Adobe Indesign werkt met de .indd bijlage en Adobe Photoshop werkt met de .psd bijlage.

¤ Voor deze toelichting maken wij gebruik van Adobe Photoshop, deze toelichting is echter van toepassing voor zowel Adobe Photoshop als voor Adobe Illustrator en Adobe Indesign!
¤ Maakt u gebruikt van Adobe Indesign voor uw opmaak, dan dient u na het openen de ‘weergave’ op ‘voorvertoning overdruk’ te zetten en dient u de opmaak exact volgens de template te verzorgen: u kunt dus geen losse pagina’s gaan opmaken!

1.05

Heeft u de template geopend in het door u gekozen programma, stel dan eerst de resolutie in op 300dpi.

¤ Door als eerste de resolutie in te stellen op 300dpi. voorkomt u dat afbeeldingen in te lage resoluties worden geplaatst. Voordat u afbeeldingen in de template gaat plaatsen, controleer altijd eerst of deze 300dpi. zijn!
¤ Afbeeldingen plaatsen in een hogere resolutie, of uw gehele opmaak opmaken in een hogere resolutie dan 300dpi. heeft geen toegevoegde waarde. Wij downgraden in dit geval altijd uw opmaken tot 300dpi.!
¤ Maakt u uw opmaak op in Adobe Indesign? Dan maakt u waarschijnlijk uw afbeeldingen eerst op met Adobe Photoshop en dient u deze instelling ook toe te passen!

1.06

Stel nu het kleurprofiel in op Euroscale Uncoated v2.

¤ Door het instellen van het kleurprofiel voordat u aan uw opmaak begint, voorkomt u dat u RGB afbeeldingen in uw opmaak plaatst: Euroscale Uncoated v2 is een CMYK kleurprofiel, RGB kleuren zijn geen drukkleuren!
¤ Maakt u uw opmaak op in Adobe Indesign? Dan maakt u waarschijnlijk uw afbeeldingen eerst op met Adobe Photoshop en dient u deze instelling ook toe te passen!

1.07

U ziet in de deelgroep ‘lagen’ 4 lagen staan:

– template buitenzijde
– snijtekens buitenzijde
– template binnenzijde
– snijtekens binnenzijde

Alleen de laag ‘template buitenzijde’ is ingeschakeld: alle lagen zijn vergrendelt en dus niet bewerkbaar.

¤ Is de deelgroep ‘lagen’ niet zichtbaar, schakel deze dan in door in het menu ‘venster’ de optie ‘lagen’ aan te vinken!

1.08

Maak in de deelgroep ‘lagen’ een nieuwe groep aan en noem deze bijvoorbeeld ‘opmaak buitenzijde’.
Plaats deze groep tussen de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘template binnenzijde’.

1.09

U kunt nu uw opmaak aanmaken in de groep ‘opmaak buitenzijde’.

1.10

Plaatst afbeeldingen en teksten in de correcte richting zoals omschreven in de maatvoeringen.

1.11

Maak de achtergrond altijd op tot de cyaan (blauwe lijnen), de zogeheten overfill van 5,0mm. rondom.

1.12

Plaatst teksten zoveel mogelijk binnen de magenta (roze) lijnen om te voorkomen dat deze versneden zullen gaan worden, of dat deze op vouwlijnen komen.

1.13

Is uw opmaak gereed sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen.

1.14

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit, en schakel de laag ‘snijtekens buitenzijde’ in. Hiermee worden alle lijnen direct uit het drukbeeld verwijdert, maar blijven de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld behouden.

1.15

Voeg alle mogelijke lagen samen tot 1 laag.

¤ Indien u uw opmaak in Adobe Illustrator heeft opgemaakt, maak dan van alle teksten ‘letter omtrekken’ ook wel ‘letter contouren’ genaamd. Adobe Illustrator werkt met lettertypen die ingesloten worden, als wij deze bestanden openen dienen wij over de gebruikte lettertypen te beschikken.
Wij installeren nooit lettertypen, ook niet wanneer u deze aanlevert: vele lettertypen kennen namelijk een copyright en met installatie van deze lettertypen overschrijden wij deze copyright!

1.16

Sla nu uw opmaak op als pdf.

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type pdf kunnen wij niet verwerken!

1.17

Voorbeeld pdf opmaak buitenzijde.

1.18

U heeft nu 1 pdf volgens 1.17 welke u aan ons kunt versturen.

¤ U kunt uw opmaken tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

2) opmaken 12″ buitenhoes binnenzijde

12″ vinyl hoezen zijn altijd standaard aan één zijde van het cardboard gedrukt, de binnenzijde van de hoes is altijd wit. Deze binnenzijde kunt u ook bedrukken in 1 kleur (4/1 druk), in full colour (4/4 druk) of 1 pms kleur (4/1 druk). Het drukken van images en teksten in de binnenzijde van hoezen heeft geen toegevoegde waarde, dit is namelijk niet meer zichtbaar /leesbaar.

2.01

Open de .eps, .indd of .psd opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet zijn samengesteld tot 1 laag.

¤ Als u de opmaak heeft geopend controleer dan eerst of de resolutie van de opmaak nog steeds 300dpi. bedraagt en dat het kleurprofiel van de opmaak nog steeds Euroscale Uncoated v2 is volgens 1.05 en 1.06.

2.02

Maak in de groep ‘lagen’ een nieuwe groep aan en noem deze bijvoorbeeld ‘opmaak binnenzijde’.
Plaats deze groep tussen de lagen ‘snijtekens binnenzijde ‘ en ‘achtergrond’.

2.03

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ en de groep ‘opmaak buitenzijde’ uit.
Schakel de laag ‘template binnenzijde’ in.

2.04

Kleur de binnenzijde van de hoes geheel in tot aan de cyaan (blauwe lijnen), de zogeheten overfill van 5,0mm. rondom.

¤ U kunt de 12″ buitenhoes aan de binnenzijde bedrukken in 1 kleur uit het full colour kleurenschema Cyaan, Magenta , Yellow of black (K) of 1 pms kleur. U kunt uiteraard ook alle 4 kleuren uit het full colour kleurenschema toepassen.

2.05

Is uw opmaak gereed sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen.

2.06

Schakel de laag ‘template binnenzijde’ uit, en schakel de laag ‘snijtekens binnenzijde’ aan. Hiermee worden alle lijnen direct uit het drukbeeld verwijdert, maar blijven de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld behouden.

2.07

Voeg alle mogelijk lagen samen tot 1 laag.

2.08

Sla nu uw opmaak op als pdf.

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type .pdf kunnen wij niet verwerken!

2.09

Voorbeeld pdf opmaak binnenzijde.

2.10

U heeft nu 1 pdf van de opmaak buitenzijde volgens 1.17 en 1 pdf van de opmaak binnenzijde volgens 2.09 welke u aan ons kunt versturen.

¤ U kunt uw opmaken, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

3) pms kleuren

PMS kleuren zijn kleuren die niet met full colour druk te behalen zijn. Een heel goed voorbeeld hiervan is Coca Cola rood, dit is pms 032. Als deze pms kleur 032 in full colour gedrukt zou worden, dan geeft dit een minder intens rood resultaat: pms kleuren worden dus op kleur aangemaakt. In principe geven pms kleuren altijd eenzelfde kleur, echter de ondergrond waarop de pms kleur gedrukt wordt is uiteindelijk bepalend voor het resultaat. Druk op houtvrij cardboard, wat helder wit is, zal een ander resultaat geven als druk op hout houdend cardboard wat geelachtig is. Ook het verschil tussen het cardboard van de hoes en het papier van de labels geeft al een afwijking in de overeenkomsten.
¤ Naast het gebruik van 1 pms kleur in combinatie met full colour druk kunt u ook alleen meerdere pms kleuren laten drukken. Naast solid pms kleuren kunt u ook metallic pms kleuren toepassen, echter de hoezen worden na het drukken altijd voorzien van een vernislaag om te voorkomen dat inkten uitlopen: met deze vernislaag wordt het effect van metallic pms kleuren enigszins teniet gedaan.

3.01

Open de .eps, .indd of .psd opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet zijn samengesteld tot 1 laag.

¤ Als u de opmaak heeft geopend controleer dan eerst of de resolutie van de opmaak nog steeds 300dpi. bedraagt en dat het kleurprofiel van de opmaak nog steeds Euroscale Uncoated v2 is volgens 1.05 en 1.06.

3.02

Kopieer in de groep ‘lagen’ de groep ‘opmaak buitenzijde’ naar een nieuwe groep en noem deze bijvoorbeeld “pms kleur”.
Plaats deze groep tussen de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘opmaak buitenzijde’

3.03

Open de groep ‘opmaak buitenzijde’ en maak alle afbeeldingen en teksten welke u in pms kleuren wilt laten drukken 100% wit.

¤ Indien pms kleuren worden gedrukt op andere kleuren dan zullen deze pms kleuren niet meer overeenkomen met de originele pms kleuren, er dient dus altijd een witte ondergrond onder de pms kleuren aanwezig zijn!

3.04

Sluit de groep ‘opmaak buitenzijde’ en open de groep ‘pms kleur’.
Verwijder nu alle afbeeldingen en teksten uit deze groep welke u niet in pms kleuren wilt laten drukken, zodat alleen nog alle afbeeldingen en teksten zichtbaar zijn die u in pms kleuren wilt laten drukken.

¤ Let op dat alle afbeeldingen en teksten die u in pms kleuren wilt laten drukken niet verschuiven ten opzichte van de achtergrond!

3.05

Pas rond alle afbeeldingen en teksten een trapping toe van 0,1mm. om ervoor te zorgen dat er sluitend gedrukt kan worden.

¤ Indien u geen trapping van 0,1mm. rondom de afbeeldingen en teksten toepast ontstaan er witte randjes tussen de afbeeldingen en teksten in pms kleuren en de achtergrond!
¤ In dit voorbeeld hebben wij de trapping in cyaan aangegeven om de intentie van trapping aan te duiden: uiteraard dient de kleur van de trapping altijd een gelijke kleur te hebben aan de kleuren van de images en teksten!

3.06

Adobe Illustrator en Adobe Indesign

U kunt de afbeeldingen en teksten die u in pms kleuren wilt laten drukken een pms kleur geven.
Voor drukwerk dient u het PANTONE solid uncoated (U) kleurenschema toe te passen, indien u metallic pms kleuren wilt toepassen dan dient u het PANTONE metallic coated kleurenschema toe te passen.

¤ Indien u meerdere pms kleuren wilt laten drukken, dan u kunt iedere afbeelding of tekst een pms kleur geven.

3.07

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is in principe een full colour werkomgeving waardoor Adobe Photoshop iedere pms kleur zal converteren naar full colour waardoor het effect van pms kleuren teniet wordt gedaan. Technisch is het mogelijk om de afbeeldingen en teksten naar pms kleuren te converteren in Adobe Photoshop maar dit vraagt een redelijke kennis van Adobe Photoshop.
De meest eenvoudige manier is dat u alle afbeeldingen en teksten die u in pms kleuren wilt laten drukken 100% cyaan, magenta of zwart maakt, en separaat aangeeft in welke pms kleuren u deze cyaan, magenta of zwarte afbeeldingen en teksten wilt laten drukken: tijdens het drukproces zullen wij dit dan voor u doorvoeren.

¤ Wilt u meerdere pms kleuren laten drukken, dan dient u voor iedere pms kleur een aparte laag aan te maken!

3.08

Is uw opmaak gereed sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen.

3.09

Adobe Illustrator en Adobe Indesign

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit.
Schakel de lagen ‘snijtekens buitenzijde’, ‘pms kleur’ en ‘opmaak buitenzijde’ in. Alle lijnen zijn nu uit het drukbeeld verwijdert, de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld blijven behouden.

Voeg alle lagen zoveel mogelijk samen tot 1 laag en sla uw opmaak op als pdf.

¤ Heeft u uw opmaak in Adobe Illustrator opgemaakt, maak dan van alle teksten ‘letter omtrekken’ ook wel ‘letter contouren’ genaamd. Adobe Illustrator werkt met lettertypen die ingesloten worden, als wij deze bestanden openen dienen wij over de gebruikte lettertypen te beschikken.
Wij installeren nooit lettertypen, ook niet wanneer u deze aanlevert: vele lettertypen kennen namelijk een copyright en met installatie van deze lettertypen overschrijden wij deze copyright!
¤
Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!

¤ Maak geen certified pdf aan: dit type pdf kunnen wij niet verwerken!

3.10

Adobe Photoshop

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit.
Schakel de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘opmaak buitenzijde’ in. Alle lijnen zijn nu uit het drukbeeld verwijdert, de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld blijven behouden.

Voeg alle lagen zoveel mogelijk samen tot 1 laag en sla uw opmaak op als pdf. Noem deze pdf bijvoorbeeld ’12’ buitenhoes buitenzijde full colour’.

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type pdf kunnen wij niet verwerken!

3.11

Adobe Photoshop

Maak de optie ‘alle lagen samenvoegen’ ongedaan.
Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit.
Schakel de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘pms kleur’ in. Alle lijnen zijn nu uit het drukbeeld verwijdert, de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld blijven behouden.

Voeg alle lagen zoveel mogelijk samen tot 1 laag en sla uw opmaak op als pdf. Noem deze pdf bijvoorbeeld ’12’ buitenhoes buitenzijde pms kleur’.

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type pdf kunnen wij niet verwerken!

3.12

Adobe Illustrator en Adobe Indesign

Voorbeeld van pdf opmaak buitenzijde met pms kleur.

¤ Tijdens het drukproces worden kleur gescheiden lagen toegepast waarbij de software automatisch pms kleuren herkent en deze onderscheid van de full colour kleuren.

3.13

Adobe Photoshop

Voorbeeld van pdf opmaak buitenzijde full colour.

¤ De snijtekens buiten het drukbeeld dienen aanwezig te zijn! Wij hebben deze snijtekens nodig om deze opmaak met de pms kleuren opmaak te kunnen uitlijnen.

3.14

Adobe Photoshop

Voorbeeld van pdf opmaak buitenzijde pms kleuren laag.

¤ De snijtekens buiten het drukbeeld dienen aanwezig te zijn! Wij hebben deze snijtekens nodig om deze opmaak met de de full colour opmaak te kunnen uitlijnen.

3.15

Adobe Illustrator en Adobe Indesign

U heeft nu 1 pdf bestand volgens 3.12 welke u aan ons kunt versturen.

Adobe Photoshop

U heeft nu 1 pdf van de opmaak buitenzijde in full colour volgens 3.13 en 1 pdf van de opmaak pms kleuren volgens 3.14 welke kunt u aan aan ons kunt versturen.

¤ U kunt uw opmaken, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

4) spot uv lak /hotfoil goud of zilver

Spot uv lak is een deel bedrukking met hoogglans- of mat uv lak. In combinatie met een geheel matte hoes kunnen delen van de opmaak opgewaardeerd worden met hoogglans uv lak of kan een geheel glossy hoes in delen opgewaardeerd worden met matte uv lak. Spot uv lak kan zowel vlak als in reliëf (een vorm van 3d) uitgevoerd worden. Het aanbrengen van de spot uv lak gebeurd middels zeefdruk.
Hotfoil goud of zilver is een druktechniek waarbij een vorm van bladgoud of bladzilver middels thermostransferdruk op bepaalde delen van de hoes wordt aangebracht, hotfoil goud en zilver kunt u niet benaderen met pms metallic kleuren. Om afbeeldingen of teksten te kunnen voorzien van hotfoil dienen er tools aangemaakt te worden in de vormen van de afbeeldingen of teksten welke u wenst te voorzien van hotfoil.

4.01

Open de .eps, .indd of .psd opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet zijn samengesteld tot 1 laag.

¤ Als u de opmaak heeft geopend controleer dan eerst of de resolutie van de opmaak nog steeds 300dpi. bedraagt en dat het kleurprofiel van de opmaak nog steeds Euroscale Uncoated v2 is volgens 1.05 en 1.06.

4.02

Kopieer in de groep ‘lagen’ de groep ‘opmaak buitenzijde’ naar een nieuwe groep en noem deze bijvoorbeeld “spot uv lak’ of ‘hotfoil’.
Plaats deze groep tussen de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘opmaak buitenzijde’

4.03

Sluit de groep ‘opmaak buitenzijde’ en open de groep ‘spot uv lak’ of de groep ‘hotfoil’.
Verwijder nu alle afbeeldingen en teksten uit deze groep welke u niet met spot uv lak of met hotfoil wilt laten drukken, zodat alleen nog alle afbeeldingen en teksten zichtbaar zijn die u met spot uv lak of hotfoil wilt laten drukken.
Maak alle afbeeldingen en teksten die u met spot uv lak of met hotfoil wilt laten drukken 100% zwart.

¤ Let op dat alle afbeeldingen en teksten die u met spot uv lak of hotfoil wilt laten drukken niet verschuiven ten opzichte van de achtergrond!

4.04

Pas rond alle afbeeldingen en teksten een trapping toe van 0,1mm. rondom om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen en teksten volledig worden voorzien van spot uv lak of hotfoil.

¤ In dit voorbeeld hebben wij de trapping in cyaan aangegeven om de intentie van trapping aan te duiden: uiteraard dient de kleur van de trapping ook 100% zwart te zijn!

4.05

Is uw opmaak gereed sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of als .psd bestand zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen.

4.06

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit en schakel de laag ‘snijtekens buitenzijde’ in. Alle lijnen zijn nu uit het drukbeeld verwijdert, de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld blijven behouden.
Voeg alle lagen zoveel mogelijk samen tot 1 laag en sla uw opmaak op als pdf. Noem deze pdf bijvoorbeeld ’12’ buitenhoes buitenzijde spot uv lak’ of ’12’ buitenhoes buitenzijde hotfoil’

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type pdf kunnen wij niet verwerken!

4.07

Voorbeeld van pdf spot uv lak of hotfoil.

4.08

U heeft nu 1 pdf van de opmaak buitenzijde volgens 1.17 en 1 pdf van de opmaak spot uv lak of hotfoil volgens 4.07 welke kunt u aan aan ons kunt versturen.

¤ U kunt uw opmaken, tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

5) embossing

Embossing, ook wel diep- of hoogdruk genaamd, is een techniek waarbij het cardboard op een bepaalde plaats  of meerdere plaatsen in een bepaald reliëf vervormt wordt zodat het opstaand- of ingedrukt is en voelbaar aanwezig. Embossing kan uitgevoerd worden in combinatie met pms kleurendruk, spot uv lak of hotfoil goud of zilver: deze druktechnieken dienen eerst toegepast worden voor embossing plaats kan vinden. Voor embossing dient er eerst een tool gemaakt te worden van de afbeeldingen en /of teksten die u wenst te voorzien van deze embossing.

5.01

Open de opmaak van de buitenzijde die u heeft opgeslagen en waarbij de lagen niet zijn samengesteld tot 1 laag.

¤ Als u de opmaak heeft geopend controleer dan eerst of de resolutie van de opmaak nog steeds 300dpi. bedraagt en dat het kleurprofiel van de opmaak nog steeds Euroscale Uncoated v2 is volgens 1.05 en 1.06.

5.02

Kopieer in de groep ‘lagen’ de groep ‘opmaak buitenzijde’ naar een nieuwe groep en noem deze nieuwe groep bijvoorbeeld “embossing”.
Plaats deze nieuwe groep ’embossing’ tussen de lagen ‘snijtekens buitenzijde’ en ‘opmaak buitenzijde’

5.03

Schakel de groep ‘opmaak buitenzijde’ uit en open de groep ’embossing’.
Verwijder in de groep ’embossing’ alle afbeeldingen en teksten welke u niet wilt laten voorzien van embossing.
Maak al afbeeldingen en teksten die u wilt laten voorzien van embossing 100% zwart.

5.04

Pas rond alle afbeeldingen en teksten trapping toe van 0,2mm.

¤ In dit voorbeeld is de trapping in cyaan aangegeven om de intentie van trapping aan te duiden: uiteraard dient de kleur van de trapping ook 100% zwart te zijn!

5.05

Is uw opmaak gereed?
Sla deze dan als eerste op als .eps, .indd of .psd zodat u nog wijzigingen kunt aanbrengen.

5.06

Schakel de laag ‘template buitenzijde’ uit en schakel de laag ‘snijtekens buitenzijde’ in. Hiermee worden alle lijnen direct uit het drukbeeld verwijdert, de snijtekens en alle informatie buiten het drukbeeld blijven behouden.

5.06

Voeg alle lagen zoveel mogelijk samen tot 1 laag.

¤ Indien u uw opmaak in Adobe Illustrator heeft opgemaakt, maak dan van alle teksten ‘letter omtrekken’ ook wel ‘letter contouren’ genaamd. Adobe Illustrator werkt met lettertypen die ingesloten worden, als wij deze bestanden openen dienen wij over de gebruikte lettertypen te beschikken.
Wij installeren nooit lettertypen, ook niet wanneer u deze aanlevert: vele lettertypen kennen namelijk een copyright en met installatie van deze lettertypen overschrijden wij deze copyright!

5.07

Sla uw opmaak op als pdf.

¤ Voordat u de conversie naar pdf maakt dient u in het pop-up venster van pdf eerst naar compressie te gaan en dienen alle opties op ‘niet downsamplen’ te worden gezet om te voorkomen dat de pdf naar lagere resoluties worden geconverteerd!
¤ Maak geen certified pdf aan: dit type .pdf kunnen wij niet verwerken!

5.07

Voorbeeld pdf van ’embossing”

¤ De snijtekens buiten het drukbeeld dienen aanwezig te zijn! Wij hebben deze snijtekens nodig om de opmaak met de ‘opmaak buitenzijde’ volgens 1.17 te kunnen uitlijnen!

5.08

U heeft nu 2 pdf bestanden, 1 pdf van uw opmaak volgens image 1.17 en 1 pdf van de volgens image 5.07.
Deze 2 pdf’s dient u aan ons te zenden.

U kunt uw opmaken tot 10Mb. via e-mail als bijlage aan ons versturen. Vanaf 10Mb. kunt u uw bestand(en) uploaden via onze website in een Wetransfer omgeving tot 20Gb.

6) voorbeeld opmaak gatefold

Het opmaken van een gatefold is gelijk aan het opmaken van hoezen zoals omschreven in de afdelingen 1 tot en met 5. Bij een gatefold dient u rekening te houden met het gegeven dat u de buitenzijde van de gatefold, dus de voor- en achterzijde als ook de binnenzijde, het gedeelte wat zichtbaar wordt als u de gatefold opent, in één template dient op te maken.

6.01

voorbeeld opmaak gatefold buitenzijde met template

6.02

voorbeeld opmaak gatefold buitenzijde met snijtekens

6.03

voorbeeld opmaak gatefold binnenzijde met template

6.04

voorbeeld opmaak gatefold binnenzijde met snijtekens