+31 (0) 227 592 861

Vinyl Persen

VinylCompany: dé specialist in vinyl platen persen

Vinyl geeft beleving, en dat is precies wat wij van VinylCompany nu juist wil overbrengen. Een fysiek product met houvast, een gevoel dat in de handen van fans ligt en dat uw product bewonderen en op waarde schatten. Vinyl persen is een ambacht op zich, wat na de intrede van de CD, nog steeds niet is verandert. Het masteren naar de DMM of laquar is nog steeds een proces waarbij een engineer alle muziek beluisterd en het snijproces constant moet blijven aansturen. Na het snijproces volgt dan het maken van de galvanics die in de platen pers moeten komen om de groef over te zetten in het vinyl. En dan natuurlijk het persen van de vinyl plaat, over het algemeen nog allemaal handwerk of indien de perserij al wat moderner is gedeeltelijk geautomatiseerd. En het is deze passie en de nostalgie wat vinyl platen zo aantrekkelijk maakt!

dmm master
galvanisatie

Vinyl mastering:

Wat is DMM of laquar mastering? DMM staat voor direct metal mastering, laquar mastering betekend dat de master in lak (acetaat) wordt gesneden. Voordat een vinyl plaat geperst kan worden dienen er eerst spiegelbeeld matrijzen vervaardigt te worden van de originele masters. De door u aangeleverde masters worden 1 op 1 afgespeeld en doorgestuurd naar de snijtafel. De snijtechnicus houdt hierbij rekening met frequentie, volumes en dergelijke om binnen de specificaties van het vinylproces te blijven. Op de snijtafel bevindt zich een metalen plaat die voorzien is van een koperlaag, waarin de groef gesneden wordt. Het toerental van de snijtafel is gelijk aan de afspeelsnelheid van de vinylplaat waardoor de muziek van de uiteindelijk vinylplaat op alle plaatsen gelijk blijft, ondanks dat de omloopsnelheid van de vinylplaat op elke positie varieert. Na het snijden van de masterplaat wordt deze voorzien van een heel dunne laag zilver, wat optimaal elektriciteit geleid. Na dit verzilveren wordt de master in een elektrolyse bad gedaan waarbij ook een zink /nikkel concentraat wordt toegevoegd. Door de elektrolyse verdampt de zink /nikkel concentraat tegen de zilveren laag op de masterplaat aan waarna de galvanisatie plaat ontstaat. Deze galvanisatie plaat is uiteindelijk de vinyl plaat in spiegelbeeld, en eenmaal in de vinyl pers geplaatst kan de productie aanvangen. De galvanisatie platen zijn niet eindeloos te gebruiken, doordat er daadwerkelijk mee geperst wordt waarbij het vinyl tussen de pers moet vloeien tot een volledige vinyl plaat, slijten de groeven in de galvanisatie plaat. Als alles optimaal zou werken dan zou met een set galvanisatie platen circa 800 vinyl platen geperst kunnen worden. Vanaf de masterplaat is het mogelijk om vele galvanisatie platen te maken, en voor iedere vervolg opdracht van een bestaande opdracht dienen dan ook altijd weer nieuwe galvanisatie platen gemaakt te worden.

Het DMM master proces is vrij jong, en is de opvolger van het laquar master procedé, wat in het begin van de vinyl platen productie werd toegepast. In principe werkt het laquar procedé hetzelfde als het DMM master proces met dien verstande dat de basis iets anders is. Er wordt bij het laquar proces alleen gebruik gemaakt van een acetaat plaat waarin de groef aangebracht wordt. Het verschil tussen beide processen is dat DMM mastering een betere reproductie van hogere frequenties weergeeft, minder achtergrond geluiden veroorzaakt, zuiverder geluid teweeg brengt zonder bijgeluiden en een ruimere afspeeltijd heeft.

¤ Waar u altijd rekening mee dient te houden en wat vaak niet helemaal duidelijk is, is dat de snijtechnicus geen studiotechnicus is, dus aan de mix en mastering van de door u aangeleverde masters zal de snijtechnicus nooit iets gaan aanpassen en het is dus heel belangrijk dat u uw masters aanlevert volgens de gestelde specificaties!

vinylpers 1
vinylpers 2

Vinyl persen:

Het persen van vinyl platen is eenzelfde ambacht als het masteren voor de vinyl platen. De galvanisatie platen die kant A en kant B van de vinyl plaat bevatten worden uitgelijnd in de vinyl pers, zodat de naald zo min beweging maakt waardoor bijgeluiden worden voorkomen. De vinyl persen zijn voorzien van warmte- en koel kanalen zodat de persmal snel opgewarmd wordt als er vinyl tussen gelegd wordt, en snel afkoelt als de vinyl plaat geperst is. Om snel deze persmal op te warmen wordt stoom gebruikt.
Met een extruder wordt het vinyl eerst gevormd van de vinyl korrels tot een zogeheten vinyl puck, en deze puck wordt samen met de labels tussen de vinyl pers geplaatst waarna de vinyl pers sluit, het vinyl snel opwarmt en gaat vloeien tot een vinyl plaat. De labels van geperste vinyl platen worden dus niet later opgeplakt, maar direct in het vinyl geperst zodat deze niet meer verwijderd kunnen worden. Nadat de vinyl pers de vinyl plaat heeft geperst word de persmal snel afgekoeld met water om het vinyl snel af te laten koelen, zodat de vinyl plaat zijn vorm behoudt, en wordt het overtollige vinyl weg gesneden. Hierna wordt de vinyl plaat direct in een binnenhoes geplaatst om zo min mogelijk met stof in aanraking te komen. De vinyl platen zijn nog niet geheel afgekoeld en worden op stapels in kratten geplaatst waarna deze in een geconditioneerde ruimte in circa 48 uur afkoelen naar omgeving temperatuur: dit wordt gedaan om kromtrekken van de vinyl platen te voorkomen.

In het hele vinyl pers traject is het zeer belangrijk dat de omgeving van de vinyl pers zo schoon mogelijk blijft, zodra er stofdeeltjes tussen de vinyl pers komen zullen deze ook mee geperst worden in de vinyl platen: doordat vinyl persen met 180tom tot 200ton druk sluiten worden de stofdeeltjes in de galvanisatie platen geperst en zullen vele platen op dezelfde plek een optische afwijking gaan vertonen. Qua geluidskwaliteit heeft dit geen invloed, echter de vinyl plaat zelf ziet er minder mooi uit.

 

 

¤ Heavy weight vinyl, meestal 180gram geeft, in tegenstelling van wat vaak wordt gedacht, geen betere geluidskwaliteit: het is ontwikkeld om slippen op de platenspelers te verminderen!

Gekleurd vinyl:

Vinyl Platen zijn standaard zwart, dit is gedaan omdat zwart vinyl de minste ‘bijgeluiden’ creëren. Gekleurd vinyl wordt veelal toegepast voor speciale edities in beperkte oplage. VinylCompany heeft een aantal kleuren, zowel massief gekleurd als transparant gekleurd, standaard op voorraad. Andere kleuren zijn mogelijk maar afhankelijk van de beschikbaar van het granulaat in onze perserij, omdat deze kleuren niet zo vaak toegepast worden. Wilt u weten welke kleuren er allemaal mogelijk zijn, dan kunt u even onderstaande pdf openen.

¤ Gekleurd granulaat wordt in batches aangemaakt, dit kan betekenen dat vervolgopdrachten in gekleurd vinyl een kleurafwijking kunnen vertonen.
In verband met het productieproces kunnen de kleuren afwijken van de voorbeelden en overeenkomstige Pantone kleuren!

Informatie aanvragen

Wilt u graag informatie over wat VinylCompany óók voor u kan betekenen op het gebied van vinyl producties of music cassette productie? Laat het ons graag weten, wij zijn u graag van dienst!

  U kunt natuurlijk ook 0031 - (0)227 592 861 even intoetsen op uw telefoon, vinden wij eigenlijk net zo leuk!

  Wij zullen zo snel mogelijk op uw e-mail bericht reageren!


  The MultiMediaCompany
  Klufterkrogt 26
  1777 NT  HIPPOLYTUSHOEF
  The Netherlands

  0227 – 592861

  outside The Netherlands:
  0031 – 227 592 861

  info@mmcompany.nl

  www.facebook.com/VinylCompanynl

  VinylCompany … dé vinyl perserij voor bands, artiesten en componisten!